احمد ضیاء رفعت کارشناس و استاد دانشگاه در گفتگوی اختصاصی با سایت خبری تحلیلی انصار پرس گفت: "تجربه نشان داده است که نیروهای خودی مورد اعتماد و اطمینان بیشتر مردم افغانستان هستند. نیروهای خودی با فرهنگ جامعه و با روال جامعه آشنا هستند. هنگام عملیات متوجه میباشند که چگونه با غیر نظامیان رفتار دوستانه داشته باشند، چیزی که نیروی خارجی چندان توجهی با آن نمیکردند."
متن کامل مصاحبه با استاد احمد ضیاء رفعت را با هم میخوانیم:
انصار: با توجه به چند حملۀ اخیر مخالفین در کابل و ولایات، شما اوضاع امنیتیی کشور را چگونه میبینید؟
استاد رفعت: در این شکی نیست هر روز ما شاهد حملههای انتحاری میباشیم ولی نباید این وضع مایوس کننده باشد اگر ما یک نگاهی مختصر به اوضاع امنیتی افغانستان داشته باشیم متوجه میشویم که نهادهای امنیتی افغانستان نسبت به گذشته تقویت گردیده است. توانایی بیشتر عمیاتهای مستقل را پیدا کرده اند. تا چند سال پیش، بیشتر عملیاتهای نظامی را ناتو انجام میداد و رهبری میکرد، ولی امروز نهادهای امنیتی افغانستان قادر به عملیاتها میباشد. از طرف دیگر مخالفین دولت که در گذشتهها قادر بودند که بعضی از ولسوالیها را به طور کامل به اختیار خود بگیرند، حالا دیگر این توانایی را ندارند که یک والسوالی را در اختیار خود بگیرند. حملههای انتحاری نشان دهنده ضعف مخالفین در جنگ رویاروئی به نیروهای افغان میباشد به همین دلیل مخالفین بیشتر میروند سراغ هدفهای ملکی.
انصار: آیا در شیوۀ حملات امسال مخالفین با سال گذشته تفاوتی دیده میشود؟
استاد رفعت: اگر چه هنوز زود است که از لحاظ آمار مقایسه کنیم چون از سال نو تنها سه ماه گذشته و معلوم نیست که تا پایان سال انکشافهای امنیتی افغانستان به چی سمتی خواهد بود.
اما روی هم رفته میتوانیم بگوئیم که با گذشت زمان طالبان ضعیف شده اند و بسیاری از حملههای انتحاری را که طالبان برنامه ریزی میکنند در نطفه از سوی نهادهای امنیتی به ویژه استخبارات افغانستان خنثی میشود. آماری را که نهاد امنیتی ارائه میکند، نشان میدهد که نسبت به گذشته، نیروهای امنیتی در دست گیری انتحار کننده گان و خنثی سازی برنامههای انتحار کننده گان موفقتر از گذشته عمل میکنند. با این هم طبیعی است که در فصل بهار تحرکهای طالبان وسیعتر میشود که ما شاهد چندین حمله انتحاری در پایتخت بودیم. اما جالب توجه این است که طالبان حالا چندان قدرت کافی برای حمله بر محلهای نظامی را ندارند و بر محلههای ملکی حمله ور میشوند، و از محلهای مسکونی برای حمله بر نظامیان استفاده میکنند. آخرین حمله انتحاری که در قوای مرکز کابل صورت گرفت، نشان داد که طالبان دیگر به مثل گذشته قادر به نفوذ در پایگاههای نظامی نیستند.
انصار: با توجه به نزدیک شدن به سال 2014 و گرفتن کامل مسئولیتهای امنیتی توسط نیروهای افغان، شما دورنمای امنیتی کشور را چگونه میبینید؟
استاد رفعت: با نزدیک شدن به سال 2014 ما شاهد رشد کمی و کیفی نهادهای امنیتی هستیم. تعداد سربازان افغانستان به بیشتر از 350 هزار نفر میرسد. برنامه آموزش نیروهای امنیتی افغان در ماههای اخیر شدت بیشتر پیدا کرده است. مجهز شدن نیروهای امنیتی افغانستان با سلاحهای سقیله نسبت به گذشته خیلی بهتر شده است. اگر چی هنوز نیروهای نظامی افغانستان فاقد نیروی هوائی میباشد، اما پشتیبانی هوائی ناتو را با خود دارد، اما به هر صورت در سال 2014 همۀ عملیاتهای نظامی را نیروهای امنیتی افغانستان انجام خواهند داد. نیروهایی داخلی در قریهها، روستاها و منطقههای دور دست نسبت به نیروهای خارجی، توانایی بیشتر دارند. تجربه نشان داده است که نیروهای خودی مورد اعتماد و اطمینان بیشتر مردم افغانستان هستند. نیروهای خودی با فرهنگ جامعه و با روال جامعه آشنا هستند. هنگام عملیات متوجه میباشند که چگونه با غیر نظامیان رفتار دوستانه داشته باشند، چیزی که نیروی خارجی چندان توجهی با آن نمیکردند. عملیاتهای خارجی در بعضی از جاها نسبت به وجود آمدن تنفر در اذهان مردم شده بود. بدین ترتیب گفته میتوانیم، در هر جای که نیروهای امنیتی افغانستان وارد عمل میشوند نسبت به نیروهای خارجی موفقتر عمل خواهند کرد.
بنا بر این با نزدیک شدن به سال 2014 ما شاهد افزایش اعتماد به نفس نیروهای امنیتی افغانستان بیشتر از اکنون خواهیم بود و اعتماد مردم هم نسبت به نیروهای خودی روز به روز بیشتر میشود. این عوامل در کنار هم خوشبینی را ایجاد میکند که نیروهای داخلی مسلح افغانستان آرام آرام میتواند به نیروهای نظامی مخالف غلبه پیدا کند.
انصار: به نظر شما با گذشت حدود یک دهه از نظام کنونی، چه تغییراتی در اوضاع امنیتی احساس میتوان کرد؟
استاد رفعت: وضع امنیتی کشور طی ده سال گذشته با سرنوشت بسیار متفاوتی مواجه بوده است. مثلاً در دورۀ حکومت موقت، دولت افغانستان حتی یک سرباز منظم نداشت تنها ملیشههای نظامی مسئول امنیت بودند که آنها خود به نوعی به جای تامین کننده گان امنیت باشند، مخل امنیت بودند. همه وظیفههای ویژه امنیتی را ایساف به عهده داشت، ولی با گذشت زمان افغانستان شاهد احیاء دوباره نهادهای امنیتی خود شد. و به این ترتیب توانست که پیشرفتهای داشته باشد، و آرام آرام مسئولیتها از نیروهای خارجی به نیروهای امنیتی داخلی منتقل شود؛ این خودش بزرگترین موفقیت برای افغانستانی است که در نتیجه جنگها تمام زیربناهای خود را از دست داده بود.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/150
مطالب خوبی را در سایت به نشر میسپارید.
موفق باشید